Samla på frimärken

Frimärken var ett populärt samlarobjekt

Den som samlar på frimärken kallas kort för frimärkssamlare. Den frimärkssamlare som blir allt mer metodisk och ambitiös övergår till att bli filatelist. Han eller hon har ofta valt att specialisera sig inom ett visst område, exempelvis ett specifikt land. Frimärken är intressanta och spännande att utforska; de bär på mycket historia och berättar samtidigt mycket om sin samtid. De första frimärkena som cirkulerade går att härledas tillbaka till mitten av 1800-talet. Hur framtiden ser ut för frimärken är okänt, men e-post har mer eller mindre ersatt vanlig post.

Frimärkssamlaren och filatelisten behöver särskilda tillbehör för att kunna utöva sin älskade hobby. Först och främst behövs någon form av förvaring, gärna ett album. Utöver förvaring behövs även förstoringsglas, pincett, UV-lampa, tandningsmätare och en vattenmärkessökare. Framför allt behövs ett stort intresse och stor nyfikenhet. Fältet av frimärken är mycket stort och det är omöjligt att hinna utforska alla länders frimärken.

Värdet på frimärken har sjunkit. Tillgången är nämligen större än efterfrågan. Värdet är ofta så lågt som halva frankeringsvärdet, vilket innebär att du tjänar eller sparar på att använda frimärken än att sälja dem. Den som intresserar sig för området gör det dock inte i första hand för att tjäna pengar, utan för att intresset för historia och kultur är mycket stort. Förr var det en kittlande känsla för många att hålla i ett stämplat frimärke från ett land man aldrig tidigare besökt, men när världen blivit allt mindre i olika avseenden värdesätts inte denna upplevelse på samma sätt längre.

Svenska Tre Skilling Banco var fram till 2014 det dyraste frimärket någonsin. Tre Skilling Banco gavs ut från 1855 i grön färg, men 31 år senare hittades ett gult exemplar av en skolpojke. Frimärket är stämplat i Kopparberg 1857. Frimärket har sålts vidare flera gånger sedan 1994 och blivit det dyraste frimärket varje gång. Dock är Tre Skilling Banco inte längre det dyraste frimärket, utan har ersatts av ett åttakantigt och magentafärgat frimärke från Brittiska Guyana, daterat så långt tillbaka som 1856. Frimärket har varit ute till försäljning tidigare; 1970, 1980 och 1992. Frimärket har, precis som Tre Skilling Banco, blivit det dyraste frimärket någonsin vid varje försäljning.

frimärken